Składniki
- 800 g małych ziemniaczków (około 24 sztuk)
- 160 g chudego boczku
- 4 dymki
- 6 łyżek oliwy
- łyżeczka otartego rozmarynu
- sól
Przygotowanie
Umyć ziemniaki, dokładnie wyszorować je szczotką, włożyć do wody, doprowadzić do wrzenia i gotować około 10 minut. Ziemniaki odlać i odparować.
Boczek pokroić w kawałki wielkości 2 cm. Dymki oczyścić, umyć, obciąć szczypior, pozostawiając około 15 cm. Każdą dymkę pokroić na 4 kawałki. Nadziewać na przemian ziemniaki, boczek i dymki na 8 szpadek do szaszłyków. Posmarować szaszłyki odrobiną oliwy.
Szaszłyki ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową, blachę wsunąć do piekarnika pod rozgrzany grill i opiekać około 10 minut. W tym czasie szaszłyki obracać i smarować oliwą. Tuż przed zakończeniem pieczenia resztę oliwy wymieszać z rozmarynem i solą, posmarować nią szaszłyki i jeszcze przez chwilę opiekać.