Ziemniaczane szaszłyki z cebulą

Składniki

  • 800 g małych ziemniaczków (około 24 sztuk)
  • 160 g chudego boczku
  • 4 dymki
  • 6 łyżek oliwy
  • łyżeczka otartego rozmarynu
  • sól

Przygotowanie

Umyć ziemniaki, dokładnie wyszorować je szczotką, włożyć do wody, doprowadzić do wrzenia i gotować około 10 minut. Ziemniaki odlać i odparować.

Boczek pokroić w kawałki wielkości 2 cm. Dymki oczyścić, umyć, obciąć szczypior, pozostawiając około 15 cm. Każdą dymkę pokroić na 4 kawałki. Nadziewać na przemian ziemniaki, boczek i dymki na 8 szpadek do szaszłyków. Posmarować szaszłyki odrobiną oliwy.

Szaszłyki ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową, blachę wsunąć do piekarnika pod rozgrzany grill i opiekać około 10 minut. W tym czasie szaszłyki obracać i smarować oliwą. Tuż przed zakończeniem pieczenia resztę oliwy wymieszać z rozmarynem i solą, posmarować nią szaszłyki i jeszcze przez chwilę opiekać.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *