Składniki
- 8 plastrów mortadeli lub kiełbasy szynkowej (ze skórką)
- olej lub czysty smalec do smażenia (może być pół na pół)
- ćwiartki małych pomidorów
- liście sałaty
- zielenina
Sos:
- 1 puszka zielonego groszku konserwowego
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyżki rosołu (może być z koncentratu)
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
Przygotowanie
Przygotowanie sosu: groszek odsączyć (płyn pozostawić).
Z masła i mąki zrobić zasmażkę, uważając, by mąka się nie zrumieniła, ale straciła smak surowizny.
Zasmażkę rozprowadzić zalewą z groszku, zagotować.
Dodać rosół, doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
Sos powinien być gęsty, o wyraźnym, lekko pikantnym smaku.
Do sosu dodać groszek, raz jeszcze zagotować, odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce.
Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć plasterki wędliny, powstałe ?koszyczki” przełożyć na ułożone na półmisku liście sałaty, napełnić gorącym groszkiem, do środka włożyć ćwiartkę pomidora, posypać zieleniną.
Podawać bardzo gorące.