Zielony groszek w koszyczkach

Składniki

  • 8 plastrów mortadeli lub kiełbasy szynkowej (ze skórką)
  • olej lub czysty smalec do smażenia (może być pół na pół)
  • ćwiartki małych pomidorów
  • liście sałaty
  • zielenina

Sos:

  • 1 puszka zielonego groszku konserwowego
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki rosołu (może być z koncentratu)
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny

Przygotowanie

Przygotowanie sosu: groszek odsączyć (płyn pozosta­wić).

Z masła i mąki zrobić zasmażkę, uważając, by mąka się nie zrumieniła, ale straciła smak surowizny.

Za­smażkę rozprowadzić zalewą z groszku, zagotować.

Dodać rosół, doprawić solą, pieprzem, cu­krem i sokiem z cytryny.

Sos powinien być gęsty, o wy­raźnym, lekko pikantnym smaku.

Do sosu dodać groszek, raz jeszcze zagotować, odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce.

Na roz­grzanym tłuszczu podsmażyć plasterki wędliny, po­wstałe ?koszyczki” przełożyć na ułożone na półmisku liście sałaty, napełnić gorącym groszkiem, do środka włożyć ćwiartkę pomidora, posypać zieleniną.

Podawać bardzo gorące.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *