Składniki
- 25 dag kaszy gryczanej (1/2 l wody, sól i łyżka oleju do gotowania kaszy)
- 1 kg żeberek
- łyżki oleju
- 2 łyżki musztardy
- 5 ząbków czosnku
- 2 cebule
- 1/2 kg jabłek
- majeranek
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie
Kaszę ugotować w osobnej wodzie z dodatkiem oleju. Żeberka umyć, pokroić na małe porcje (po 2-3 kostki) i marynować co najmniej godzinę w oleju z musztardą i rozgniecionymi ząbkami czosnku, solą i pieprzem.
Mięso piec 45-50 minut w temp. 180°C. Obrane i pokrojone w kostkę cebule usmażyć na rozgrzanym oleju z obranymi cząstkami jabłek i przyprawami: solą, pieprzem i majerankiem.
Na każdą porcję żeberek wyłożyć łyżkę jabłek z cebulą.