Żeberka z jabłkami i kaszą gryczaną

Składniki

  • 25 dag kaszy gryczanej (1/2 l wody, sól i łyżka oleju do gotowania kaszy)
  • 1 kg żeberek
  • łyżki oleju
  • 2 łyżki musztardy
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 cebule
  • 1/2 kg jabłek
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Kaszę ugotować w osobnej wodzie z dodatkiem oleju. Żeberka umyć, pokroić na małe porcje (po 2-3 kostki) i marynować co najmniej godzinę w oleju z musztardą i rozgniecionymi ząbkami czosnku, solą i pieprzem.

Mięso piec 45-50 minut w temp. 180°C. Obrane i pokrojone w kostkę cebule usmażyć na rozgrzanym oleju z obranymi cząstkami jabłek i przyprawami: solą, pieprzem i majerankiem.

Na każdą porcję żeberek wyłożyć łyżkę jabłek z cebulą.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *