Składniki
Żeberka wieprzowe:
- 2 kg żeberek wieprzowych
- 1/8 l oleju
- 4 łyżki słodkiej papryki w proszku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 8 łyżek sosu sojowego
- 4 łyżki płynnego miodu pszczelego (ok. 80 g)
- sól
- pieprz
Sos diabelski:
- 1/2 l keczupu pomidorowego
- 2 łyżki octu
- 1 łyżeczka cukru
- pieprz Cayenne na czubek noża
- sól
Przygotowanie
Żeberka wieprzowe – Drobniutko pokroić ząbki czosnku.
Żeberka osuszyć papierem kuchennym. Rada: żeberka można zamarynować już poprzedniego dnia. Pod przykryciem zostawić na noc w lodówce do nasiąknięcia aromatem zaprawy.
Będą wtedy miały szczególnie delikatny korzenny smak.
Sos diabelski szybko się przygotowuje i nie psuje się.
Można go sporządzić także poprzedniego dnia.