Żeberka wieprzowe z sosem diabelskim

Składniki

Żeberka wieprzowe:

  • 2 kg żeberek wieprzowych
  • 1/8 l oleju
  • 4 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 8 łyżek sosu sojowego
  • 4 łyżki płynnego miodu pszczelego (ok. 80 g)
  • sól
  • pieprz

Sos diabelski:

  • 1/2 l keczupu pomidorowego
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz Cayenne na czubek noża
  • sól

Przygotowanie

Żeberka wieprzowe – Drobniutko pokroić ząbki czosnku.

Żeberka osuszyć papierem kuchennym. Rada: żeberka można zamarynować już poprzedniego dnia. Pod przykryciem zostawić na noc w lodówce do nasiąknięcia aromatem zaprawy.

Będą wtedy miały szczególnie delikatny korzenny smak.

Sos diabelski szybko się przygotowuje i nie psuje się.

Można go sporządzić także poprzedniego dnia.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *