Żeberka wieprzowe z owocami

Składniki

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 40 dag suszonych owoców (śliwek, jabłek, gruszek i moreli)
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki keczupu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka margaryny lub masła
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Żeberka opłukać, osuszyć i dokładnie natrzeć solą i pieprzem, a następnie podsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.

Wyjąć z sosu i zabezpieczyć przed wystygnięciem.

Do sosu dodać keczup, koncentrat pomidorowy, miód i szklankę wody.

Całość zagotować.

Włożyć do sosu żeberka i dusić pod przykryciem na średnim ogniu około 20 minut. Następnie dodać umyte i osączone z wody owoce i dusić całość jeszcze przez 25 minut.

Wyparowaną wodę uzupełniać.

Aby zagęścić sos, należy zagnieść z masła oraz mąki kulkę i wrzucić do gotującego się sosu, mieszając dopóki się nie rozpuści.

Sos jeszcze raz zagotować i przed podaniem doprawić solą i pieprzem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *