Żeberka smażone

Składniki

  • 1 kg chudych żeberek
  • łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól

Marynata:

  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • łyżka cukru

Sos:

  • szklanka ostrego keczupu
  • strąk czerwonej papryki
  • łyżka oleju
  • sól

Przygotowanie

Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego, posiekać i podsmażyć na oleju, posolić. Wymieszać z keczupem, odstawić. Opłukane i osuszone mięso podzielić na pojedyncze żeberka, posolić. Składniki marynaty wymieszać, polać nią mięso i odstawić w chłodne miejsce. Po 24 godz. wyjąć i osuszyć. Obrany czosnek przekroić na połówki i podsmażyć na oleju. Kiedy się zrumieni, wyjąć, a na zaromatyzowanym tłuszczu partiami smażyć żeberka na złoty kolor, pod koniec smażenia posmarować sosem. Podawać posypane szczypiorkiem. Resztę sosu podać w sosjerce.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *