Żeberka panierowane

Składniki

  • 1 kg mięsnych żeberek (z tzw. ?młodej sztuki”)
  • 1 cebula
  • duży pęczek włoszczyzny
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól
  • liść laurowy
  • 2 jajka
  • tarta bułka do panierowania
  • mąka krupczatka
  • olej i smalec (pół na pół)

Przygotowanie

W dużym naczyniu zagotować wodę, dodać oczyszczoną włoszczyznę, przyprawy, sól.

Oczyszczone żeberka podzielić na 8 zgrabnych kawałków.

Opłukane wrzucić do gotującej się włoszczyzny, zagotować, postawić na średnim ogniu, gotować w odkrytym na­czyniu do czasu, aż mięso będzie miękkie (czas gotowa­nia zależy od jakości mięsa).

Miękkie żeberka wyjąć łyżką cedzakową na deskę, usunąć wszystkie kost­ki i chrząstki, pozostawić do lekkiego przechłodzenia.

Na 20 minut przed podaniem każdą część mięsa lekko oprószyć solą, panierować w mące, jajku i tartej buł­ce.

Smażyć na gorącym tłuszczu, rumieniąc z obu stron.

Podawać bardzo gorące, bezpośrednio z patelni na wygrzany talerz, wspaniale chrupiące, z dodatkiem fry­tek lub z zapiekanym ziemniaczanym puree.

Z wywaru można przygotować doskonałą, esencjonalną zupę.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *