Składniki
- 1 kg mięsnych żeberek (z tzw. ?młodej sztuki”)
- 1 cebula
- duży pęczek włoszczyzny
- kilka ziaren pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól
- liść laurowy
- 2 jajka
- tarta bułka do panierowania
- mąka krupczatka
- olej i smalec (pół na pół)
Przygotowanie
W dużym naczyniu zagotować wodę, dodać oczyszczoną włoszczyznę, przyprawy, sól.
Oczyszczone żeberka podzielić na 8 zgrabnych kawałków.
Opłukane wrzucić do gotującej się włoszczyzny, zagotować, postawić na średnim ogniu, gotować w odkrytym naczyniu do czasu, aż mięso będzie miękkie (czas gotowania zależy od jakości mięsa).
Miękkie żeberka wyjąć łyżką cedzakową na deskę, usunąć wszystkie kostki i chrząstki, pozostawić do lekkiego przechłodzenia.
Na 20 minut przed podaniem każdą część mięsa lekko oprószyć solą, panierować w mące, jajku i tartej bułce.
Smażyć na gorącym tłuszczu, rumieniąc z obu stron.
Podawać bardzo gorące, bezpośrednio z patelni na wygrzany talerz, wspaniale chrupiące, z dodatkiem frytek lub z zapiekanym ziemniaczanym puree.
Z wywaru można przygotować doskonałą, esencjonalną zupę.