Zawijany udziec z indyka

Składniki

  • 1,5 kg udźca z indyka ze skórą
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 dag pieczarek
  • łyżka słodkiej papryki
  • łyżeczka ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
  • łyżka ziół prowansalskich

Przygotowanie

Mięso myjemy, ostrożnie oddzielamy skórę (posłuży do zawinięcia rolady) i wydrążamy kość. Z mięsa formujemy płaski prostokąt, odcinamy skrawki. Część skrawków mielimy (wykorzystamy kulkę wielkości małej pomarańczy).

Udziec niezbyt mocno oklepujemy tłuczkiem z obu stron, nacieramy czosnkiem posiekanym z solą, pieprzem i paprykami. Zwijamy i na noc wkładamy do lodówki.

Oczyszczone pieczarki kroimy w paski, smażymy i mieszamy ze zmielonym mięsem.

Udziec układamy na desce, nakładamy farsz (zostawiamy wolne 2-cm brzegi) i posypujemy ziołami. Ciasno zwijamy. Naciągamy skórkę i obwiązujemy sznurkiem.

Pieczemy w rękawie foliowym 60 minut. Gdy ostygnie, ostrożnie zdejmujemy sznurek. Posypujemy słodką papryką. Podajemy na zimno albo na ciepło, do ziemniaków lub klusek.

By ułatwić sobie pracę, możemy kupić udziec indyka bez kości.

Mięso możemy również upiec w naczyniu żaroodpornym, a sos, który powstanie podczas pieczenia, doprawić i podać do mięsa.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *