Składniki
- 50 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 1-2 marchewki ugotowane w mundurkach
- 25 dag wędliny
- 3-4 cebule
- 1 szklanka gęstej śmietany
- 3 łyżki startego sera żółtego
- 1 łyżka oliwy, oleju lub margaryny
- garść posiekanej natki pietruszki
- zmielona lub utłuczona kolendra
- warzywna przyprawa typu vegeta
- sól
- tłuszcz do nasmarowania formy
Przygotowanie
Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić w talarki.
Wędlinę pokroić w plasterki.
Śmietanę lekko ubić z przyprawą warzywną i kolendrą oraz szczyptą soli (do smaku).
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie.
W natłuszczonej formie do zapiekania układać warstwami ziemniaki, cebulę, wędlinę i marchewkę.
Każdą warstwę polewać dwoma łyżkami śmietany z dodatkami.
Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki.
Polać pozostałą śmietaną i posypać tartym serem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika (200°C) na 20-25 minut.