Zapiekanka ziemniaczana

Składniki

  • 50 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 1-2 marchewki ugotowane w mundurkach
  • 25 dag wędliny
  • 3-4 cebule
  • 1 szklanka gęstej śmietany
  • 3 łyżki startego sera żółtego
  • 1 łyżka oliwy, oleju lub margaryny
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • zmielona lub utłuczona kolendra
  • warzywna przyprawa typu vegeta
  • sól
  • tłuszcz do nasmarowania formy

Przygotowanie

Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić w talarki.

Wędlinę pokroić w plasterki.

Śmietanę lekko ubić z przyprawą warzyw­ną i kolendrą oraz szczyptą soli (do smaku).

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oli­wie.

W natłuszczonej formie do zapiekania układać warstwami ziemniaki, cebulę, węd­linę i marchewkę.

Każdą warstwę polewać dwoma łyżkami śmietany z dodatkami.

Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki.

Polać pozostałą śmietaną i posypać tartym serem.

Wstawić do nagrzanego piekarnika (200°C) na 20-25 minut.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *