Zapiekanka ze szpinaku

Składniki

  • 500 g mrożonego szpinaku
  • 100 g gotowanej szynki
  • 3 łyżki masła
  • 5 łyżek mleka
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 jajka
  • 20 g rodzynek przyprawa jarzynowa (np. vegeta)
  • 2 serki topione
  • szczypta ostrej papryki
  • sól
  • tarta bułka do posypania formy
  • masło do posmarowania formy

Przygotowanie

Szpinak rozmrozić w łyżce masła na patelni.

Szynkę pokroić w drobną kostkę.

Dołożyć rodzynki, przyprawę jarzynową według smaku i poddusić w dwóch łyżkach masła.

Odstawić do przestudzenia.

Przygotowanie sosu: zmiksować mleko z połową śmietany, papryką, serkami topionymi i żółtkami.

Szpinak połączyć z szynką i resztą śmietany, zalać sosem, ewentualnie posolić, wymieszać.

Białka ubić, delikatnie wymieszać ze szpinakiem.

Zapiekankę włożyć do posmarowanej masłem i obsypanej tartą bułką formy.

Zapiekać w piekarniku w temp. 180 °C przez około 15 minut.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *