Składniki
- 500 g mrożonego szpinaku
- 100 g gotowanej szynki
- 3 łyżki masła
- 5 łyżek mleka
- 1/2 szklanki śmietany
- 2 jajka
- 20 g rodzynek przyprawa jarzynowa (np. vegeta)
- 2 serki topione
- szczypta ostrej papryki
- sól
- tarta bułka do posypania formy
- masło do posmarowania formy
Przygotowanie
Szpinak rozmrozić w łyżce masła na patelni.
Szynkę pokroić w drobną kostkę.
Dołożyć rodzynki, przyprawę jarzynową według smaku i poddusić w dwóch łyżkach masła.
Odstawić do przestudzenia.
Przygotowanie sosu: zmiksować mleko z połową śmietany, papryką, serkami topionymi i żółtkami.
Szpinak połączyć z szynką i resztą śmietany, zalać sosem, ewentualnie posolić, wymieszać.
Białka ubić, delikatnie wymieszać ze szpinakiem.
Zapiekankę włożyć do posmarowanej masłem i obsypanej tartą bułką formy.
Zapiekać w piekarniku w temp. 180 °C przez około 15 minut.