Zapiekanka z wołowiny i orzeszków ziemnych

Składniki

  • 750 g wołowiny (karkówki)
  • 30 g nieosolonych orzesz­ków ziemnych
  • 1/8 l rosołu
  • po 1 strąku papryki żółtej, czerwonej i zielonej
  • 2 duże cebule
  • 6 łyżek oleju roślinnego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sosu worcester
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Mięso wołowe umyć, osuszyć i pokroić na kawałeczki wielkości około 2 cm.

Cebulę obrać i grubo pokroić.

Na dużej patelni rozgrzać olej i obsmażyć w nim najpierw kawałki mięsa, cały czas je odwracając.

Potem dodać cebulę i nierozdrobnione orzechy i krótko je razem smażyć.

Następnie oprószyć lekko mąką, przyprawić pikantnie solą, pieprzem i sosem worcester.

Na koniec zalać gorącym rosołem.

Potrawę gotować pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut.

W tym czasie oczyścić strąki papryki, usunąć pestki i białe błonki, a paprykę pokroić w paski.

Dodać je do mięsa na 10 minut przed końcem gotowania.

Potrawę doprawić jeszcze raz do smaku pikantnie solą, pieprzem i w razie potrzeby odrobiną sosu worcester.

Podawać na gorąco (pasuje do tego ciemny chleb, a do picia zimne piwo).

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *