Składniki
- 750 g wołowiny (karkówki)
- 30 g nieosolonych orzeszków ziemnych
- 1/8 l rosołu
- po 1 strąku papryki żółtej, czerwonej i zielonej
- 2 duże cebule
- 6 łyżek oleju roślinnego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sosu worcester
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Mięso wołowe umyć, osuszyć i pokroić na kawałeczki wielkości około 2 cm.
Cebulę obrać i grubo pokroić.
Na dużej patelni rozgrzać olej i obsmażyć w nim najpierw kawałki mięsa, cały czas je odwracając.
Potem dodać cebulę i nierozdrobnione orzechy i krótko je razem smażyć.
Następnie oprószyć lekko mąką, przyprawić pikantnie solą, pieprzem i sosem worcester.
Na koniec zalać gorącym rosołem.
Potrawę gotować pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut.
W tym czasie oczyścić strąki papryki, usunąć pestki i białe błonki, a paprykę pokroić w paski.
Dodać je do mięsa na 10 minut przed końcem gotowania.
Potrawę doprawić jeszcze raz do smaku pikantnie solą, pieprzem i w razie potrzeby odrobiną sosu worcester.
Podawać na gorąco (pasuje do tego ciemny chleb, a do picia zimne piwo).