Zapiekanka z makaronu

Składniki

  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • 3 łyżki mąki (ok. 30 g)
  • 1/4 l zimnego mleka
  • 1 gałązka świeżego tymianku
  • 1 cebula (50 g)
  • liść laurowy
  • 50 g żółtego twardego sera
  • 250 g makaronu (w suchej masie)
  • 500 g mięsa mielonego
  • 6 pomidorów (ok. 500 g)
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Makaron – zależnie od rodzaju – gotować 7-10 minut w lekko osolonej wodzie. Sprawdzenie, czy prawidłowo ugotowany: wyjąć 1 makaron – powinien być jędrny, jakby trochę nie dogotowany (,,al dente”).

Wyłożyć na sito, przelać zimną wodą. żeby się nie sklejał. Osączyć z wody.

Cebulę drobno pokroić.

Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w ćwiartki i usunąć pestki.

Ser zetrzeć na tarce z małymi otworami.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *