Składniki
- 2 łyżki masła lub margaryny
- 3 łyżki mąki (ok. 30 g)
- 1/4 l zimnego mleka
- 1 gałązka świeżego tymianku
- 1 cebula (50 g)
- liść laurowy
- 50 g żółtego twardego sera
- 250 g makaronu (w suchej masie)
- 500 g mięsa mielonego
- 6 pomidorów (ok. 500 g)
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Makaron – zależnie od rodzaju – gotować 7-10 minut w lekko osolonej wodzie. Sprawdzenie, czy prawidłowo ugotowany: wyjąć 1 makaron – powinien być jędrny, jakby trochę nie dogotowany (,,al dente”).
Wyłożyć na sito, przelać zimną wodą. żeby się nie sklejał. Osączyć z wody.
Cebulę drobno pokroić.
Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w ćwiartki i usunąć pestki.
Ser zetrzeć na tarce z małymi otworami.