Zapiekanka z kurczaka

Składniki

  • 3 pojedyncze filety z kurczaka
  • zupa cebulowa Knorr
  • 1 kubek 12% śmietany
  • przyprawa jarzynowa typu Jarzynka, Vegeta czy Kucharek
  • 1 kg pieczarek
  • starty ser żółty
  • sól czosnkowa

Przygotowanie

Filety z kurczaka przeciąć wzdłuż.

Blachę posmarować margaryną, nie obsypywać bułką (można wyłożyć papierem do pieczenia).

Ułożyć filety, posypać przyprawą jarzynową, solą czosnkową i zupą cebulową Knorr (całe opakowanie).

Osobno usmażyć kilogram pieczarek, obranych i pokrojonych w plasterki, z przyprawami, odparować maksymalnie wodę.

Pieczarki wyłożyć na piersi i włożyć do piekarnika na 1 godzinę.

Piec w temperaturze ok. 180°C , nie przykrywać.

Jeżeli pieczarki zaczną się rumienić, zmniejszyć temperaturę.

Po upływie połowy czasu pieczenia posmarować pieczarki śmietaną.

Na sam koniec pieczenia posypać serem i zapiekać jeszcze do czasu jego rozpuszczenia.

Można podawać z ketchupem i z pieczywem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *