Zapiekanka z fasoli

Składniki

  • 30 dkg ugotowanej białej fasoli (z puszki)
  • 15 dkg boczku
  • 3 szalotki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 200 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 15 dkg ementalera
  • 10 dkg czerstwego chleba
  • 3 jajka
  • 2 łyżki masła
  •  sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie

Boczek pokroić w drobną kostkę.

Szalotki obrać i drobno posiekać.

Boczek stopić na patelni, następnie zeszklić na nim szalotkę.

Fasolę wymieszać z pietruszką, białym winem i połową śmietany.

Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Gotować na wolnym ogniu przez 5 minut.

Wystudzić.

Chleb i ser pokroić w kostkę.

Żółtka wymieszać z resztą śmietany, po czym moczyć w niej kostki chleba, następnie dodać ser.

Białka ubić na sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z masą.

Na koniec dodać schłodzoną fasolę.

Żaroodporną formę posmarować masem, wypełnić masą, wygładzić i posypać wiórkami masła.

Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C przez 30 minut.

Podawać bardzo gorące.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *