Składniki
- 2 kg świeżych lub mrożonych śliwek węgierek
- 2 kg ziemniaków
- 4 cebule
- 3 jajka
- 15 dag chudego boczku
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1 łyżka margaryny
- sól
- pieprz
- tłuszcz do formy
- ewentualnie 1 łyżka cukru
Przygotowanie
Śliwki przelać wrzątkiem, przekroić na połówki i usunąć pestki.
Boczek pokroić w kostkę.
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce z małymi otworami, podobnie cebule.
Jajka ubić z dodatkiem soli i pieprzu.
Wymieszać z kminkiem oraz z utartymi cebulami i ziemniakami.
Boczek wyłożyć do lekko natłuszczonej formy do zapiekania i wstawić na 5 minut do nagrzanego piekarnika (200 °C).
Wyłożyć masę ziemniaczaną, przykryć połówkami śliwek.
Ewentualnie posypać odrobiną cukru.
Przykryć wiórkami zimnego tłuszczu.
Wstawić do piekarnika jeszcze na 30-40 minut.
Przed podaniem oprószyć pieprzem.