Zapiekanka sokólska

Składniki

  • 2 kg świeżych lub mrożonych śliwek węgierek
  • 2 kg ziemniaków
  • 4 cebule
  • 3 jajka
  • 15 dag chudego boczku
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżka margaryny
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do formy
  • ewentualnie 1 łyżka cukru

Przygotowanie

Śliwki przelać wrzątkiem, przekroić na połówki i usunąć pestki.

Boczek po­kroić w kostkę.

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce z małymi otworami, podobnie cebule.

Jajka ubić z dodatkiem soli i pie­przu.

Wymieszać z kminkiem oraz z utar­tymi cebulami i ziemniakami.

Boczek wyłożyć do lekko natłuszczonej formy do zapiekania i wstawić na 5 minut do na­grzanego piekarnika (200 °C).

Wyłożyć masę ziemniaczaną, przykryć połówkami śliwek.

Ewentualnie posypać odrobiną cu­kru.

Przykryć wiórkami zimnego tłusz­czu.

Wstawić do piekarnika jeszcze na 30-40 minut.

Przed podaniem oprószyć pieprzem.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *