Zapiekanka mięsna z bekonem

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 6 plasterków bekonu
  • 1/4 litra wytrawnego białego wina
  • 7 łyżeczek ziarna sezamowego
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól ziołowa
  • 1 łyżeczka soli
  • biały pieprz

Przygotowanie

Ziarna sezamowe uprażyć na suchej patelni na złoty kolor, posolić i mieszać, aż staną się kruche.

Obraną cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, zalać winem i gotując odparować 20% płynu.

Mielone mięso wymieszać z duszoną cebulą i jajkiem.

Dodać utarte w moździerzu ziarna sezamowe, jeszcze raz dobrze wymieszać, przyprawić solą ziołową i pieprzem.

Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, wyrównać powierzchnię.

Plasterki bekonu przekroić na pół i rozłożyć gwieździście na powierzchni zapiekanki.

Formę wstawić do głębszej miski napełnionej gorącą wodą i piec w kąpieli wodnej w nagrzanym piekarniku.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *