Zapiekanka bałtycka

Składniki

  • 6 średniej wielkości filetów z dorsza
  • plasterki chudego, surowego boczku do wyłożenia spodu i boków naczynia do zapiekania
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • liście sałaty
  • pieprz
  • sól
  • olej
  • zielenina

Przygotowanie

Formę do zapiekania posmarować olejem, wyłożyć do­kładnie plasterkami boczku, posypać pieprzem, so­lą i majerankiem.

Na boczku rozłożyć cienkie krążki cebuli, posypać drobno posiekanym czosnkiem i nie­wielką ilością przypraw.

Na wierzchu ułożyć lekko obsuszone filety, posmarować obficie olejem, posypać przyprawami.

Całość wstawić do nagrzanego pie­karnika i zapiekać w temp. 220°C przez 40-45 minut.

Czas zapiekania zależy od wielkości filetów i grubości pla­strów boczku i może być nieco dłuższy.

Gotowe porcje rozłożyć na talerzach wyłożonych liśćmi sałaty.

Posy­pać zieleniną.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *