Składniki
- 6 średniej wielkości filetów z dorsza
- plasterki chudego, surowego boczku do wyłożenia spodu i boków naczynia do zapiekania
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
- liście sałaty
- pieprz
- sól
- olej
- zielenina
Przygotowanie
Formę do zapiekania posmarować olejem, wyłożyć dokładnie plasterkami boczku, posypać pieprzem, solą i majerankiem.
Na boczku rozłożyć cienkie krążki cebuli, posypać drobno posiekanym czosnkiem i niewielką ilością przypraw.
Na wierzchu ułożyć lekko obsuszone filety, posmarować obficie olejem, posypać przyprawami.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać w temp. 220°C przez 40-45 minut.
Czas zapiekania zależy od wielkości filetów i grubości plastrów boczku i może być nieco dłuższy.
Gotowe porcje rozłożyć na talerzach wyłożonych liśćmi sałaty.
Posypać zieleniną.