Zapiekane roladki z indyka

Składniki

  • 1 kg fileta z indyka
  • 4 wątróbki drobiowe
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • czerstwa kajzerka
  • pół szklanki mleka
  • 5 dag masła
  • pieprz
  • sól
  • olej

Panierka:

  • 3 jaja
  • pół szklanki mąki
  • szklanka bułki tartej

Przygotowanie

Kajzerkę namoczyć w mleku. Mięso pokroić na 10-12 kotletów. Lekko je rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Cebulę pokroić i z wątróbką oraz posiekanym czosnkiem przesmażyć na oleju. Zemleć, dodając odciśniętą bułkę i posiekaną natkę. Wbić jajo, przyprawić, wymieszać, rozsmarować na płatach mięsa.

Każdą porcję zrolować, upanierować w mące, a potem w jajach i bułce tartej, obsmażyć na gorącym oleju. Ułożyć roladki na natłuszczonej blasze, posypać wiórkami masła i zapiekać 30 minut w 180°C.

Podawać z ziemniakami i surówką.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *