Składniki
- 1 kg fileta z indyka
- 4 wątróbki drobiowe
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- czerstwa kajzerka
- pół szklanki mleka
- 5 dag masła
- pieprz
- sól
- olej
Panierka:
- 3 jaja
- pół szklanki mąki
- szklanka bułki tartej
Przygotowanie
Kajzerkę namoczyć w mleku. Mięso pokroić na 10-12 kotletów. Lekko je rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Cebulę pokroić i z wątróbką oraz posiekanym czosnkiem przesmażyć na oleju. Zemleć, dodając odciśniętą bułkę i posiekaną natkę. Wbić jajo, przyprawić, wymieszać, rozsmarować na płatach mięsa.
Każdą porcję zrolować, upanierować w mące, a potem w jajach i bułce tartej, obsmażyć na gorącym oleju. Ułożyć roladki na natłuszczonej blasze, posypać wiórkami masła i zapiekać 30 minut w 180°C.
Podawać z ziemniakami i surówką.