Zapiekane pikantne jajka

Składniki

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 3 jajka surowe
  • 12 plastrów chudej szynki lub innej wędliny
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka utartego, żółtego sera
  • 1 kopiasta łyżka wiórków mrożonego masła
  • 1 czerstwa bułka
  • liście sałaty
  • zielenina
  • masło
  • łagodna musztarda
  • pieprz
  • tłuszcz do wysmarowania formy

Przygotowanie

Jajka obrać ze skorupek.

Dużą formę do zapiekania posmarować masłem, ułożyć plastry wędliny lekko po­smarowane musztardą, na nich połówki jajek żółtkiem do spodu.

Na maśle przyrumienić pokrojoną w zapałki bułkę.

Mleko połączyć z surowymi jajkami, serem, przy­prawami (gdy ser jest pikantny, nie należy dodawać so­li).

Zalać jajka, wierzch posypać grzankami i wiórkami mrożonego masła.

Wstawić do nagrzane­go do temp. 200°C piekarnika na 20-25 minut.

Zakąskę podawać bardzo gorącą w naczyniu, w którym się zapiekała.

Porcje wykładać na wygrzane talerzyki, wyłożone liśćmi sałaty, posypać zieleniną.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *