Składniki
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 3 jajka surowe
- 12 plastrów chudej szynki lub innej wędliny
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka utartego, żółtego sera
- 1 kopiasta łyżka wiórków mrożonego masła
- 1 czerstwa bułka
- liście sałaty
- zielenina
- masło
- łagodna musztarda
- pieprz
- tłuszcz do wysmarowania formy
Przygotowanie
Jajka obrać ze skorupek.
Dużą formę do zapiekania posmarować masłem, ułożyć plastry wędliny lekko posmarowane musztardą, na nich połówki jajek żółtkiem do spodu.
Na maśle przyrumienić pokrojoną w zapałki bułkę.
Mleko połączyć z surowymi jajkami, serem, przyprawami (gdy ser jest pikantny, nie należy dodawać soli).
Zalać jajka, wierzch posypać grzankami i wiórkami mrożonego masła.
Wstawić do nagrzanego do temp. 200°C piekarnika na 20-25 minut.
Zakąskę podawać bardzo gorącą w naczyniu, w którym się zapiekała.
Porcje wykładać na wygrzane talerzyki, wyłożone liśćmi sałaty, posypać zieleniną.