Składniki
- 16 parówek
- cukinia
- pomidor
- papryka
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
- 10 dag startego parmezanu
- keczup
Przygotowanie
Pomidora sparzamy, zdejmujemy skórkę. Cukinię i paprykę myjemy i osuszamy. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne.
Cebulę i czosnek obieramy. Czosnek przeciskamy przez praskę, pozostałe warzywa kroimy w małą kostkę.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i mieszając, smażymy warzywa ok. 3 minut. Zestawiamy z ognia, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami. Nieco studzimy i mieszamy z parmezanem.
Żaroodporne naczynie smarujemy pozostałym olejem. Z parówek zdejmujemy osłonki, nacinamy wzdłuż i układamy w naczyniu. W nacięcia wkładamy farsz. Całość zapiekamy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C. Podajemy z keczupem.