Zapiekane parówki z farszem

Składniki

  • 16 parówek
  • cukinia
  • pomidor
  • papryka
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • 10 dag startego parmezanu
  • keczup

Przygotowanie

Pomidora sparzamy, zdejmujemy skórkę. Cukinię i paprykę myjemy i osuszamy. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne.

Cebulę i czosnek obieramy. Czosnek przeciskamy przez praskę, pozostałe warzywa kroimy w małą kostkę.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i mieszając, smażymy warzywa ok. 3 minut. Zestawiamy z ognia, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami. Nieco studzimy i mieszamy z parmezanem.

Żaroodporne naczynie smarujemy pozostałym olejem. Z parówek zdejmujemy osłonki, nacinamy wzdłuż i układamy w naczyniu. W nacięcia wkładamy farsz. Całość zapiekamy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C. Podajemy z keczupem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *