Zapiekane filety z kurczaka

Składniki

  • 1 kg filetów z kurczaka
  • 25 dag pieczarek
  • 4-5 cebul
  • 5 dag margaryny
  • 1/2 l bulionu drobiowego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 4-5 łyżek keczupu
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 20 dag zielonej fasolki szparagowej
  • 40 dag ziemniaków

Przygotowanie

Filety myjemy i delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Posypujemy pieprzem, solą i oprószamy mąką. Podsmażamy z obu stron na złoty kolor. Fasolkę kroimy w małe kawałki, ziemniaki w kostkę.

Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki, cebule siekamy. Smażymy ok. 10 minut, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy bulionem. Dodajemy rozdrobniony czosnek, keczup, pieprz i sól do smaku. Posypujemy koperkiem.

Filety przekładamy do naczynia z pieczarkami. Dodajemy fasolkę i surowe ziemniaki. Mieszamy. Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 °C i zapiekamy 35-40 minut.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *