Składniki
- 1 kg filetów z kurczaka
- 25 dag pieczarek
- 4-5 cebul
- 5 dag margaryny
- 1/2 l bulionu drobiowego
- 3-4 ząbki czosnku
- 4-5 łyżek keczupu
- sól
- pieprz
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 20 dag zielonej fasolki szparagowej
- 40 dag ziemniaków
Przygotowanie
Filety myjemy i delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Posypujemy pieprzem, solą i oprószamy mąką. Podsmażamy z obu stron na złoty kolor. Fasolkę kroimy w małe kawałki, ziemniaki w kostkę.
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki, cebule siekamy. Smażymy ok. 10 minut, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy bulionem. Dodajemy rozdrobniony czosnek, keczup, pieprz i sól do smaku. Posypujemy koperkiem.
Filety przekładamy do naczynia z pieczarkami. Dodajemy fasolkę i surowe ziemniaki. Mieszamy. Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 °C i zapiekamy 35-40 minut.