Składniki
- 40 dag cielęciny sznyclówki
- oliwa i masło (pół na pół)
- 2 plastry gotowanej szynki
- 4 małe plasterki żółtego sera (ementaler)
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- mąka krupczatka do panierowania
Przygotowanie
Wychłodzone mięso kroimy w poprzek włókien na 4 równej wielkości i grubości plastry, każdy ugniatamy w dłoniach, nacinamy w kilku miejscach brzeg, oprószamy solą, pieprzem, panierujemy w mące i rumienimy na gorącym tłuszczu przez 3 min z obu stron. Zrumienione układamy w naczyniu do zapiekania, każdy plaster polewamy łyżeczką soku z cytryny. Na porcji mięsa układamy 1/2 plastra szynki i plasterek sera, polewamy tłuszczem, w którym eskalopki się rumieniły, i wstawiamy do nagrzanego do temp. 200°C piekarnika na 8-10 min (nie dłużej). Podajemy bardzo gorące, z dodatkiem zasmażonego szpinaku lub z fasolką szparagową.