Składniki
- 6 jajek
- 6 plastrów mortadeli lub kiełbasy szynkowe (wraz ze skórką)
- 6 pomidorów równej wielkości
- masło
- liście sałaty
- zielenina
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Z pomidorów wyciąć spód, wyjąć ostrą łyżeczką pestki i miąższ wnętrza, lekko oprószyć solą i pieprzem, odstawić w chłodne miejsce.
W brytfannie lub dużym naczyniu do zapiekania rozgrzać masło, podsmażyć plasterki wędliny, gdy się lekko zrumienią i powstaną ?miseczki”.
Do środka włożyć przygotowane pomidory, do każdego wbić jajko.
Posypać solą, a na wierzchu położyć kawałek masła.
Naczynie przykryć, wstawić do nagrzanego do temp. 180°C piekarnika na 10-12 minut.
Podawać, gdy białka się zetną, a żółtka będą płynne.
Gorące porcje ułożyć na liściach sałaty.
Posypać zieleniną i natychmiast podawać.