Zakąska z zapiekanych jajek

Składniki

  • 6 jajek
  • 6 plastrów mortadeli lub kiełbasy szynkowe (wraz ze skórką)
  • 6 pomidorów równej wielkości
  • masło
  • liście sałaty
  • zielenina
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Z pomidorów wyciąć spód, wyjąć ostrą łyżeczką pestki i miąższ wnętrza, lekko oprószyć solą i pieprzem, odstawić w chłodne miejsce.

W brytfannie lub dużym naczyniu do zapiekania rozgrzać masło, podsmażyć pla­sterki wędliny, gdy się lekko zrumienią i powstaną ?miseczki”.

Do środka włożyć przygotowane pomidory, do każdego wbić jajko.

Posypać solą, a na wierz­chu położyć kawałek masła.

Naczynie przykryć, wstawić do nagrzanego do temp. 180°C piekarnika na 10-12 minut.

Podawać, gdy białka się zetną, a żółtka będą płynne.

Gorące porcje ułożyć na liściach sałaty.

Posypać zieleniną i natychmiast podawać.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *