Zając w potrawce

Składniki

  • 1 zając
  • 60 g masła
  • 1 butelka czerwonego wina barbera
  • 2 łyżki wazowe rosołu
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 selery naciowe
  • 1 kawałek cynamonu
  • 3 liście laurowe
  • sól
  • 5 ziarenek pieprzu

Przygotowanie

Zająca, który kruszał 6 dni, sprawić, podzielić na części, umyć i włożyć na 10 godzin do marynaty z wina, jarzyn pokrojonych na plasterki, liści laurowych, cynamonu i pieprzu.

Po wyjęciu mięsa z marynaty wino przecedzić, a jarzyny podsmażyć na maśle w odpowiednio dużym rondlu.

Do jarzyn dodać kawałki zająca, podsmażyć je, a następnie posolić i zalać przecedzonym winem.

Dusić na małym ogniu.

Kiedy wino odparuje, wlać rosół i dalej gotować.

Zająca podawać z sosem z dokładnie przetartych jarzyn wymieszanych z wywarem.

Zając w potrawce jest smaczniejszy następnego dnia po przyrządzeniu.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *