Zając po francusku

Składniki

  • przodek i podróbki 1 zająca
  • 15 dag chudego boczku wędzonego
  • 5 dag tłuszczu
  • 3 duże cebule
  • 1 łyżka mąki
  • 5-6 ziaren jałowca
  • 1 listek laurowy
  • 2 kieliszki czerwonego wina
  • 5 szklanki wody
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej (kto lubi może dodać trochę ostrej)
  • siekana natka pietruszki
  • sól do smaku

Przygotowanie

Mięso zająca obrać dokładnie z błon i porąbać na nieduże kawałki, podroby pokroić.

Rozgrzać w szybkowarze tłuszcz obrumienić na nim mięso z podrobami, wrzucić pokrojony w słupki boczek i w grubą kostkę cebulę, wlać wodę.

Szybkowar zamknąć i ogrzewać 35 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.

Po tym czasie szybkowar otworzyć, potrawę posolić, dodać zgniecione ziarna jałowca, listek laurowy, paprykę i wino, posypać mąką i kilka razy zagotować.

Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Podawać z ryżem, kaszką krakowską lub potłuczonymi ziemniakami.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *