Składniki
- przodek i podróbki 1 zająca
- 15 dag chudego boczku wędzonego
- 5 dag tłuszczu
- 3 duże cebule
- 1 łyżka mąki
- 5-6 ziaren jałowca
- 1 listek laurowy
- 2 kieliszki czerwonego wina
- 5 szklanki wody
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej (kto lubi może dodać trochę ostrej)
- siekana natka pietruszki
- sól do smaku
Przygotowanie
Mięso zająca obrać dokładnie z błon i porąbać na nieduże kawałki, podroby pokroić.
Rozgrzać w szybkowarze tłuszcz obrumienić na nim mięso z podrobami, wrzucić pokrojony w słupki boczek i w grubą kostkę cebulę, wlać wodę.
Szybkowar zamknąć i ogrzewać 35 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.
Po tym czasie szybkowar otworzyć, potrawę posolić, dodać zgniecione ziarna jałowca, listek laurowy, paprykę i wino, posypać mąką i kilka razy zagotować.
Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Podawać z ryżem, kaszką krakowską lub potłuczonymi ziemniakami.