Składniki
- 40 dag makaronu
- łyżka oliwy
- 15 dag chudej szynki
- niewielka cebula
- mała łyżeczka musztardy
- łyżeczka sosu worcester
- 1/4 łyżeczki sosu tabasco
- 2 łyżki mąki
- 5 dag masła
- po 1/2 szklanki bułki tartej i startego parmezanu
- 1,5 szklanki bulionu
- 2 szklanki mleka
- szklanka śmietany
- sól
- pieprz
- tłuszcz do naczynia żaroodpornego
Przygotowanie
W rondelku stopić masło, zrumienić drobno posiekaną cebulę, wsypać mąkę, zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją bulionem i mlekiem, gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Wtedy dodać sosy worcester i tabasco oraz śmietanę rozkłóconą z musztardą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
W dużej ilości osolonej wody ugotować makaron, odcedzić, skropić oliwą.
Szynkę pokroić w paski.
Naczynie żaroodporne grubo wysmarować tłuszczem i na przemian układać w nim warstwami makaron i szynkę; każdą warstwę polewać sosem.
Zapiekankę posypać bułką tartą wymieszaną z serem i wstawić do nagrzanego piekarnika mniej więcej na 25 minut.
Podawać natychmiast.