Wstążki zapiekane z sosem szynkowym

Składniki

  • 40 dag makaronu
  • łyżka oliwy
  • 15 dag chudej szynki
  • niewielka cebula
  • mała łyżeczka musztardy
  • łyżeczka sosu worcester
  • 1/4 łyżeczki sosu tabasco
  • 2 łyżki mąki
  • 5 dag masła
  • po 1/2 szklanki bułki tartej i startego parmezanu
  • 1,5 szklanki bulionu
  • 2 szklanki mleka
  • szklanka śmietany
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do naczynia żaroodpornego

Przygotowanie

W rondelku stopić masło, zrumienić drobno posiekaną cebulę, wsypać mąkę, zrobić za­smażkę, rozprowadzić ją bulionem i mlekiem, gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.

Wtedy dodać sosy worcester i tabasco oraz śmietanę rozkłóconą z musztardą i pieprzem, dokładnie wymieszać.

W dużej ilości osolonej wody ugotować makaron, odcedzić, skropić oliwą.

Szynkę pokroić w paski.

Naczynie żaroodporne grubo wysmarować tłuszczem i na przemian układać w nim warstwami makaron i szynkę; każdą warstwę polewać sosem.

Zapiekankę posy­pać bułką tartą wymieszaną z serem i wsta­wić do nagrzanego piekarnika mniej więcej na 25 minut.

Podawać natychmiast.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *