Wołowina z kminkiem

Składniki

  • 4 befsztyki wołowe
  • 3 czubate łyżki kminku
  • 1 łyżka masła
  • 2 cebule
  • 10 pieczarek
  • 1/2 szklanki rosołu
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • pieprz
  • 1/2 szklanki oleju

Przygotowanie

Plastry mięsa delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Kminek zaparzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Osączamy. Do kminku dodajemy masło i siekamy. Mięso smarujemy z obu stron masą kminkową i oprószamy pieprzem.

Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso na rumiano. Przekładamy do ciepłego piekarnika.

Cebule obieramy i siekamy, pieczarki kroimy w cieniutkie plasterki. Smażymy na oleju na rumiano. Podlewamy rosołem. Dodajemy ser wymieszany ze śmietaną, zagotowujemy. Doprawiamy do smaku.

Befsztyki wykładamy na talerze i polewamy sosem pieczarkowym.

Befsztyki smażymy po 3-4 minuty z każdej strony. Jeżeli wolimy dobrze wysmażone 1-2 minuty dłużej.

Wołowinę z kminkiem możemy podawać z ziemniakami okraszonymi masłem z natką pietruszki oraz z sałatą.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *