Składniki
- 4 befsztyki wołowe
- 3 czubate łyżki kminku
- 1 łyżka masła
- 2 cebule
- 10 pieczarek
- 1/2 szklanki rosołu
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki startego żółtego sera
- pieprz
- 1/2 szklanki oleju
Przygotowanie
Plastry mięsa delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Kminek zaparzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Osączamy. Do kminku dodajemy masło i siekamy. Mięso smarujemy z obu stron masą kminkową i oprószamy pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso na rumiano. Przekładamy do ciepłego piekarnika.
Cebule obieramy i siekamy, pieczarki kroimy w cieniutkie plasterki. Smażymy na oleju na rumiano. Podlewamy rosołem. Dodajemy ser wymieszany ze śmietaną, zagotowujemy. Doprawiamy do smaku.
Befsztyki wykładamy na talerze i polewamy sosem pieczarkowym.
Befsztyki smażymy po 3-4 minuty z każdej strony. Jeżeli wolimy dobrze wysmażone 1-2 minuty dłużej.
Wołowinę z kminkiem możemy podawać z ziemniakami okraszonymi masłem z natką pietruszki oraz z sałatą.