Wołowina w pomidorach

Składniki

  • 250g steku wołowego bez kości (pociętego w plastry 3x4x1 cm)
  • 3 pomidory śliwkowe lub 3 małe twarde pomidory
  • 2 szalotki lub 1 dymka posiekane
  • 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej wymieszanej z 1 łyżeczką wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 5 łyżek oleju do smażenia

Marynata

  • 1 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka wody
  • 1/2 łyżeczki cukry

Przygotowanie

Składniki marynaty połączyć i wymieszać dokładnie z mięsem.

Odstawić na 20 minut.

Zagotować wodę w niewielkim garnku i włożyć pomidory na kilka sekund.

Wyjąć, osuszyć i zdjąć skórkę.

Przeciąć na pół, każdą połówkę pokroić na 4 części.

W woku rozgrzać 3 łyżki oleju.

Włożyć mięso, smażyć mieszając przez około 1-1,5 minuty.

Wyjąć mięso na talerz.

Ponownie rozgrzać w woku 2 łyżki oleju.

Włożyć szalotkę i smażyć mieszając przez kilkanaście sekund.

Dodać pomidory, sól i cukier.

Dalej mieszać, aż pomidory puszczą sok.

Dodać wołowinę i wlać mąkę wymieszaną z wodą.

Gotować mieszając aż sos zgęstnieje.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *