Składniki
- 250g steku wołowego bez kości (pociętego w plastry 3x4x1 cm)
- 3 pomidory śliwkowe lub 3 małe twarde pomidory
- 2 szalotki lub 1 dymka posiekane
- 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej wymieszanej z 1 łyżeczką wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 5 łyżek oleju do smażenia
Marynata
- 1 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka wody
- 1/2 łyżeczki cukry
Przygotowanie
Składniki marynaty połączyć i wymieszać dokładnie z mięsem.
Odstawić na 20 minut.
Zagotować wodę w niewielkim garnku i włożyć pomidory na kilka sekund.
Wyjąć, osuszyć i zdjąć skórkę.
Przeciąć na pół, każdą połówkę pokroić na 4 części.
W woku rozgrzać 3 łyżki oleju.
Włożyć mięso, smażyć mieszając przez około 1-1,5 minuty.
Wyjąć mięso na talerz.
Ponownie rozgrzać w woku 2 łyżki oleju.
Włożyć szalotkę i smażyć mieszając przez kilkanaście sekund.
Dodać pomidory, sól i cukier.
Dalej mieszać, aż pomidory puszczą sok.
Dodać wołowinę i wlać mąkę wymieszaną z wodą.
Gotować mieszając aż sos zgęstnieje.