Wołowina duszona po flamandzku

Składniki

  • 1 kg wołowiny (zrazówka)
  • 1/2 l jasnego piwa
  • 1/8 l rosołu
  • 50 dag cebuli
  • 10 dag słoniny
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Mięso pokroić na plastry grubości 2cm, posolić i posypać pieprzem.

Obsmażyć na patelni w uprzednio stopionej słoninie.

Cebulę pokroić na cienkie plastry.

Wyjąć mięso, a na pozostałym tłuszczu zarumienić cebulę na złoty kolor.

Mięso układać warstwami w rondlu, przesypując każdą warstwę cebulą.

Na patelni, w której obsmażano mięso i cebulę, zrobić zasmażkę.

Rozprowadzić rosół, dodać piwo i cukier.

Zalać tym mięso w rondlu.

Piec w średnio nagrzanym piekarniku przez 2 godziny.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *