Składniki
- 1 kg wołowiny (zrazówka)
- 1/2 l jasnego piwa
- 1/8 l rosołu
- 50 dag cebuli
- 10 dag słoniny
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Mięso pokroić na plastry grubości 2cm, posolić i posypać pieprzem.
Obsmażyć na patelni w uprzednio stopionej słoninie.
Cebulę pokroić na cienkie plastry.
Wyjąć mięso, a na pozostałym tłuszczu zarumienić cebulę na złoty kolor.
Mięso układać warstwami w rondlu, przesypując każdą warstwę cebulą.
Na patelni, w której obsmażano mięso i cebulę, zrobić zasmażkę.
Rozprowadzić rosół, dodać piwo i cukier.
Zalać tym mięso w rondlu.
Piec w średnio nagrzanym piekarniku przez 2 godziny.