Składniki
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju
- 30 dag mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 kg włoskiej kapusty
- 4 pomidory
- 25 dag ziemniaki
- 1 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka ziół włoskich
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Do pulpetów obrać cebulę i drobno ją posiekać. Podgrzać łyżkę oleju, zeszklić w nim cebulę. Wyjąć, wymieszać z mielonym mięsem, jajkiem i ziołami. Doprawić solą i pieprzem. Z masy mięsnej uformować małe pulpety.
Kapustę włoską oczyścić, umyć i pokroić na paski. Pomidory umyć, usunąć szypułki, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Ziemniaki obrać,umyć i pokroić w kostkę.
Resztę oleju podgrzać w żeliwnym rondlu, podsmażyć w nim ziemniaki, dodać paski kapusty i razem gotować. Zalać bulionem i zagotować. Dodać pulpety i podgrzewać 30 minut. Wymieszać z koncentratem pomidorowym, dodać pomidory przez chwilę podgrzewał i podawać na gorąco.