Włoska kapusta z pulpetami

Składniki

  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 30 dag mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 kg włoskiej kapusty
  • 4 pomidory
  • 25 dag ziemniaki
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka ziół włoskich
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Do pulpetów obrać cebulę i drobno ją posiekać. Podgrzać łyżkę oleju, zeszklić w nim cebulę. Wyjąć, wymieszać z mielonym mięsem, jajkiem i ziołami. Doprawić solą i pieprzem. Z masy mięsnej uformować małe pulpety.

Kapustę włoską oczyścić, umyć i pokroić na paski. Pomidory umyć, usunąć szypułki, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Ziemniaki obrać,umyć i pokroić w kostkę.

Resztę oleju podgrzać w żeliwnym rondlu, podsmażyć w nim ziemniaki, dodać paski kapusty i razem gotować. Zalać bulionem i zagotować. Dodać pulpety i podgrzewać 30 minut. Wymieszać z koncentratem pomidorowym, dodać pomidory przez chwilę podgrzewał i podawać na gorąco.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *