Wieprzowina z dynią

Składniki

  • 1 kg schabu
  • 4 łyżki marynowanej dyni oraz pół szklanki marynaty
  • 1 cebula
  • 200 ml śmietany
  • 50 g masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka wody
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Schab podzielić na kotlety, lekko je rozbić.

Posolić oraz popieprzyć, smażyć na maśle z obu stron.

Na pozostałym tłuszczu podsmażyć posiekaną cebulę.

Dodać mąkę, podsmażyć, a następnie wlać szklankę wody i dokładnie rozmieszać.

Gotować, mieszając aż do zgęstnienia.

Włożyć do sosu mięso, dodać dynię oraz marynatę z dyni.

Gotować około 10 minut.

Na koniec dodać śmietanę i w razie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *