Wieprzowina w słodko-kwaśnym sosie z ryżem

Składniki

Wieprzowina w słodko-kwaśnym sosie:

  • 300 g wieprzowiny bez kości
  • 1 łyżka grubo zmielonego czarnego pieprzu
  • 2 duże jajka
  • 80 g mąki
  • 8 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 3/4 l oleju
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka ananasa w kawałkach (ok. 440 g masy odcieku)
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • ok. 2 łyżek octu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka pędów z bambusa (ok. 440 g masy odcieku)
  • 2 marchewki (ok. 200 g)
  • 2 strąki papryki świeżej (ok. 400 g)
  • 100 g kiełków soi
  • 3 cebulki dymki
  • sól
  • pieprz

Ryż:

  • 200 g ryżu długoziarnistego
  • 1/2 l wody
  • 1 łyżka masła (ok. 20 g)
  • sól

Przygotowanie

Wieprzowina w słodko-kwaśnym sosie – Ząbek czosnku drobniutko pokroić lub zmiażdżyć (rozgnieść).

Kawałki ananasa wyłożyć na sito do odcieknięcia. Sok wychwycić.

Sok ananasowy uzupełnić wodą do objętości 3/8 l.

Pędy bambusa wyłożyć na sito do osączenia, następnie pokroić w cienkie paseczki, podobnie jak obrane marchewki.

Strąki papryki przepołowić, usunąć gniazda nasienne. Strąki pokroić w paski.

Kiełki soi opłukać w zimnej wodzie, po odcieknięciu na sicie osuszyć papierem kuchennym.

Oczyszczone i umyte cebulki dymki pokroić w cienkie paski.

Przyrządzenie ryżu rozpocząć na około 30 minut przed jedzeniem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *