Składniki
Wieprzowina w słodko-kwaśnym sosie:
- 300 g wieprzowiny bez kości
- 1 łyżka grubo zmielonego czarnego pieprzu
- 2 duże jajka
- 80 g mąki
- 8 łyżek sosu sojowego
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 3/4 l oleju
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 puszka ananasa w kawałkach (ok. 440 g masy odcieku)
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- ok. 2 łyżek octu
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka pędów z bambusa (ok. 440 g masy odcieku)
- 2 marchewki (ok. 200 g)
- 2 strąki papryki świeżej (ok. 400 g)
- 100 g kiełków soi
- 3 cebulki dymki
- sól
- pieprz
Ryż:
- 200 g ryżu długoziarnistego
- 1/2 l wody
- 1 łyżka masła (ok. 20 g)
- sól
Przygotowanie
Wieprzowina w słodko-kwaśnym sosie – Ząbek czosnku drobniutko pokroić lub zmiażdżyć (rozgnieść).
Kawałki ananasa wyłożyć na sito do odcieknięcia. Sok wychwycić.
Sok ananasowy uzupełnić wodą do objętości 3/8 l.
Pędy bambusa wyłożyć na sito do osączenia, następnie pokroić w cienkie paseczki, podobnie jak obrane marchewki.
Strąki papryki przepołowić, usunąć gniazda nasienne. Strąki pokroić w paski.
Kiełki soi opłukać w zimnej wodzie, po odcieknięciu na sicie osuszyć papierem kuchennym.
Oczyszczone i umyte cebulki dymki pokroić w cienkie paski.
Przyrządzenie ryżu rozpocząć na około 30 minut przed jedzeniem.