Składniki
- 30 dag ładnej wieprzowiny
- 20 dag parówek (mogą być sojowe lub drobiowe) albo serdelków
- 1 duża puszka pomidorów w zalewie (80 dag)
- 1-2 łyżki mąki pszennej
- 3 spore cebule
- 1-2 strąki czerwonej papryki
- sok z cytryny
- suszone zioła prowansalskie
- garść posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- sól, pieprz
- ewentualnie wytrawne wino
Przygotowanie
Mięso dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w paski. Natrzeć sokiem z cytryny, solą i ziołami, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny. Następnie obtoczyć w mące i obsmażyć na złoty kolor na tłuszczu. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na pozostałym tłuszczu. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w makaronik. Pomidory rozgnieść widelcem i razem z zalewą dodać do cebuli, dodać pokrojoną paprykę, szczyptę ziół oraz szczypiorek, doprawić do smaku i dusić na niewielkim ogniu 5 minut. Do sosu włożyć mięso i podgotować na małym ogniu do miękkości – przynajmniej pół godziny (jeśli sos stałby się zbyt gęsty, należy dolać kilka łyżek wody lub wina). Parówki obrać z osłonek i pokroić w talarki lub kostkę, wrzucić do mięsa i zagotować, stale mieszając. Doprawić Takie mięso najlepiej podać z ryżem na sypko ugotowanym w esencjonalnym rosole z kostki z dodatkiem pokruszonego listka laurowego.