Wieprzowina w pomidorach

Składniki

  • 30 dag ładnej wieprzowiny
  • 20 dag parówek (mogą być sojowe lub drobiowe) albo serdelków
  • 1 duża puszka pomidorów w zalewie (80 dag)
  • 1-2 łyżki mąki pszennej
  • 3 spore cebule
  • 1-2 strąki czerwonej papryki
  • sok z cytryny
  • suszone zioła prowansalskie
  • garść posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • sól, pieprz
  • ewentualnie wytrawne wino

Przygotowanie

Mięso dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w paski. Natrzeć sokiem z cytryny, solą i ziołami, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny. Następnie obtoczyć w mące i obsmażyć na złoty kolor na tłuszczu. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na pozostałym tłuszczu. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w makaronik. Pomidory rozgnieść widelcem i razem z zalewą dodać do cebuli, dodać pokrojoną paprykę, szczyptę ziół oraz szczypiorek, doprawić do smaku i dusić na niewielkim ogniu 5 minut. Do sosu włożyć mięso i podgotować na małym ogniu do miękkości – przynajmniej pół godziny (jeśli sos stałby się zbyt gęsty, należy dolać kilka łyżek wody lub wina). Parówki obrać z osłonek i pokroić w talarki lub kostkę, wrzucić do mięsa i zagotować, stale mieszając. Doprawić Takie mięso najlepiej podać z ryżem na sypko ugotowanym w esencjonalnym rosole z kostki z dodatkiem pokruszonego listka laurowego.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *