Wieprzowina w jarzębinie

Składniki

  • 50-60 dkg wieprzowiny (udowej)
  • słoiczek jarzębiny w syropie
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • przyprawy do mięsa
  • sól
  • pieprz
  • olej

Przygotowanie

Mięso pokroić w plastry i rozbić (tylko trochę nie tak jak na schabowe), odsmażyć na rumiano na ostrym ogniu, odłożyć.

W głębokiej patelni przygotować pokrojoną cebulkę, marchewkę i seler w słupki.

Podsmażyć na 2-3 łyżkach oleju.

Podlać szklanką wody.

Mięso ułożyć, posypać solą i przyprawami.

Na każdym kawałku ułożyć łyżeczkę jarzębiny.

Przykryć pokrywką i dusić około 30-40 minut.

Podawać z ziemniakami i surówką lub mizerią.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *