Składniki
- 675 g polędwicy wieprzowej
- 1/3 szklanki oleju szafranowego
- 1 łyżeczka korzenia imbiru, obranego, posiekanego
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego
- 1/3 szklanki płynnego miodu
- 2 łyżki sherry
- 4 krople czerwonego barwnika spożywczego (według uznania)
Przygotowanie
Wieprzowiną okroić z tłuszczu i pokroić w 2 cm kawałki.
Dwie łyżki oleju wymieszać z pozostałymi składnikami. Zalać wieprzowinę i marynować przez 4-6 godzin.
Pozostały olej rozgrzać na patelni „wok”. Wieprzowinę odsączyć, marynadę zachować. Wieprzowinę usmażyć. Nadmiar oleju odlać. Dodać marynadę i kontynuować smażenie, tak długo aż cały płyn wyparuje.
Podawać z ryżem.