Wieprzowina po chińsku

Składniki

  • 675 g polędwicy wieprzowej
  • 1/3 szklanki oleju szafranowego
  • 1 łyżeczka korzenia imbiru, obranego, posiekanego
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego
  • 1/3 szklanki płynnego miodu
  • 2 łyżki sherry
  • 4 krople czerwonego barwnika spożywczego (według uznania)

Przygotowanie

Wieprzowiną okroić z tłuszczu i pokroić w 2 cm kawałki.

Dwie łyżki oleju wymieszać z pozostałymi składnikami. Zalać wieprzowinę i marynować przez 4-6 godzin.

Pozostały olej rozgrzać na patelni „wok”. Wieprzowinę odsączyć, marynadę zachować. Wieprzowinę usmażyć. Nadmiar oleju odlać. Dodać marynadę i kontynuować smażenie, tak długo aż cały płyn wyparuje.

Podawać z ryżem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *