Wiejski omlet

Składniki

  • 4 jajka
  • 20 dag ziemniaków
  • 15 dag wędzonego boczku lub tłustej szynki
  • 2 cebule
  • posiekana natka pietruszki lub koperek
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w plas­terki, dobrze wytrzeć, najlepiej papiero­wym ręcznikiem.

Cebulę i boczek drobno posiekać.

Na oleju udusić boczek, dodać i cebulę zeszklić, wrzucić ziemniaki i sma­żyć na małym ogniu do chwili, gdy zmięk­ną.

Jajka ubić z łyżeczką wody (najlepiej mineralnej gazowanej), doprawić do smaku solą i pieprzem.

Wylać na usmażone ziem­niaki i smażyć nadal na niewielkim ogniu.

Gdy masa jajeczna zacznie odstawać od brzegów patelni, lekko podważyć za po­mocą łopatki lub szerokiego noża, aby masa spłynęła na spód.

Gdy jajka stężeją, posy­pać posiekaną natką.

 

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *