Składniki
- 4 jajka
- 20 dag ziemniaków
- 15 dag wędzonego boczku lub tłustej szynki
- 2 cebule
- posiekana natka pietruszki lub koperek
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w plasterki, dobrze wytrzeć, najlepiej papierowym ręcznikiem.
Cebulę i boczek drobno posiekać.
Na oleju udusić boczek, dodać i cebulę zeszklić, wrzucić ziemniaki i smażyć na małym ogniu do chwili, gdy zmiękną.
Jajka ubić z łyżeczką wody (najlepiej mineralnej gazowanej), doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wylać na usmażone ziemniaki i smażyć nadal na niewielkim ogniu.
Gdy masa jajeczna zacznie odstawać od brzegów patelni, lekko podważyć za pomocą łopatki lub szerokiego noża, aby masa spłynęła na spód.
Gdy jajka stężeją, posypać posiekaną natką.