Składniki
- 600 g kurzych wątróbek
- 1/2 szklanki mleka
- 250 g wydrylowanych wiśni (mogą być mrożone)
- 2 czerwone cebule
- 1-2 ząbki czosnku
- łyżka świeżego lub łyżeczka suszonego tymianku
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- łyżeczka cukru
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki masła
- łyżka oleju
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Wątróbki zalewamy mlekiem i zostawiamy na pół godziny, potem osączamy, osuszamy. Pokrojoną w kostkę cebulę smażymy na rozgrzanym oleju, dodajemy posiekany czosnek, mieszamy. Na patelni topimy masło, smażymy wątróbki, przekładamy do usmażonej cebuli, posypujemy solą, pieprzem, tymiankiem, trzymamy na maleńkim ogniu. Na patelnię wrzucamy wiśnie, a gdy zmiękną posypujemy cukrem i goździkami i smażymy kilka minut, aż wyparuje sok. Wątróbki z cebulą układamy na ogrzanym półmisku, przykrywamy wiśniami, posypujemy szczypiorkiem. Podajemy z bułką lub ziemniakami puree.