Wątróbka z rabarbarem

Składniki

  • 500 g wątróbki cielęcej
  • 200 g rabarbaru
  • 100 g kwaskowatych jabłek
  • 50 g cebuli
  • 20 g masła
  • 2 łyżki octu winnego
  • 100 ml wywaru z kostki (najlepiej cielęcego)
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka gotowego sosu z pieczeni
  • 20 g tłuszczu do smażenia mąka
  • trybula lub natka
  • sól
  • czarny pieprz

Przygotowanie

Rabarbar umyć, oczyścić, pokroić na 1-cm kawałki.

Jabłka i cebulę obrać, pokroić w dość dużą kostkę.

Cebulę i rabarbar poddusić w maśle, dodać jabłka, wlać wywar i ocet.

Zagotować i zagęścić sosem.

Gotować minutę na małym ogniu, przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Plastry wątróbki obtoczyć w mące i włożyć na rozgrzany tłuszcz.

Smażyć po 3 minuty z każdej strony.

Po usmażeniu posolić i posypać pieprzem do smaku.

Podawać przybrane zieleniną z sosem rabarbarowym i ryżem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *