Składniki
- 500 g wątróbki cielęcej
- 200 g rabarbaru
- 100 g kwaskowatych jabłek
- 50 g cebuli
- 20 g masła
- 2 łyżki octu winnego
- 100 ml wywaru z kostki (najlepiej cielęcego)
- 3 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka gotowego sosu z pieczeni
- 20 g tłuszczu do smażenia mąka
- trybula lub natka
- sól
- czarny pieprz
Przygotowanie
Rabarbar umyć, oczyścić, pokroić na 1-cm kawałki.
Jabłka i cebulę obrać, pokroić w dość dużą kostkę.
Cebulę i rabarbar poddusić w maśle, dodać jabłka, wlać wywar i ocet.
Zagotować i zagęścić sosem.
Gotować minutę na małym ogniu, przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Plastry wątróbki obtoczyć w mące i włożyć na rozgrzany tłuszcz.
Smażyć po 3 minuty z każdej strony.
Po usmażeniu posolić i posypać pieprzem do smaku.
Podawać przybrane zieleniną z sosem rabarbarowym i ryżem.