Wątróbka z nadzieniem

Składniki

  • 1/2 kg wątróbki cielęcej lub wieprzowej
  • 100 g wędzonej słoniny lub boczku
  • 100 ml oleju
  • 50 g bułki tartej
  • 60 ml kwaśnej śmietany
  • jajko
  • cebula
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • vegeta
  • pieprz

Przygotowanie

Wątróbkę myjemy, osuszamy i rozcinamy tak, aby powstała kieszeń.

W rondlu rozgrzewamy połowę oleju. Wkładamy drobno pokrojoną słoninę, cebulę, natkę pietruszki i wsypujemy bułkę tartą. Smażymy i studzimy. Dodajemy jajko, śmietanę, pieprz, vegetę i mieszamy.

Rozszerzamy otwór w wątróbce. Wkładamy nadzienie. Zszywamy nitką lub spinamy szpilkami do zrazów. Wątróbkę wkładamy do brytfanki lub naczynia żaroodpornego i polewamy resztą oleju. Wkładamy do średnio nagrzanego piekarnika (ok. 180 °C) i pieczemy godzinę. Po upieczeniu kroimy w cienkie plastry, układamy na półmisku i polewamy sosem, powstałym w czasie pieczenia.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *