Składniki
- 1/2 kg wątróbki cielęcej lub wieprzowej
- 100 g wędzonej słoniny lub boczku
- 100 ml oleju
- 50 g bułki tartej
- 60 ml kwaśnej śmietany
- jajko
- cebula
- 2 łyżki natki pietruszki
- vegeta
- pieprz
Przygotowanie
Wątróbkę myjemy, osuszamy i rozcinamy tak, aby powstała kieszeń.
W rondlu rozgrzewamy połowę oleju. Wkładamy drobno pokrojoną słoninę, cebulę, natkę pietruszki i wsypujemy bułkę tartą. Smażymy i studzimy. Dodajemy jajko, śmietanę, pieprz, vegetę i mieszamy.
Rozszerzamy otwór w wątróbce. Wkładamy nadzienie. Zszywamy nitką lub spinamy szpilkami do zrazów. Wątróbkę wkładamy do brytfanki lub naczynia żaroodpornego i polewamy resztą oleju. Wkładamy do średnio nagrzanego piekarnika (ok. 180 °C) i pieczemy godzinę. Po upieczeniu kroimy w cienkie plastry, układamy na półmisku i polewamy sosem, powstałym w czasie pieczenia.