Składniki
- 50 dag wątróbki cielęcej
- 3 płaskie łyżeczki przyprawy curry
- 6 dużych cebul
- 6 dużych ząbków czosnku
- 2 szklanki esencjonalnego rosołu (może być z koncentratu)
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 1/3 łyżeczki przyprawy chili
- liście selera naciowego
- olej
- pomidor i ogórek do dekoracji
Przygotowanie
Wątróbkę pokroić na porcje, formując 6 zgrabnych plastrów.
4 cebule pokroić w cienkie półplasterki, pozostałe oraz czosnek drobno posiekać i połączyć z przyprawami curry i chili.
Na dużej patelni rozgrzać olej, przyrumienić półtalarki cebuli, dodać cebulę posiekaną z przyprawami i czosnkiem, smażyć razem przez 3 minuty, często mieszając.
Odgarniać na brzeg patelni, gdy trzeba, uzupełniać tłuszcz i smażyć porcje wątróbki, rumieniąc je z obu stron.
Całość podlać rosołem, przykryć, dusić przez 3 minuty na niewielkim ogniu.
Następnie wlać śmietanę, mieszać sos, całość podgrzać, nie dopuszczając do zagotowania.
Wykładać na podgrzane talerze przybrane liśćmi selera oraz plasterkami pomidora i ogórka.
Podawać bardzo gorące.