Wątróbka z curry

Składniki

  • 50 dag wątróbki cielęcej
  • 3 płaskie łyżeczki przyprawy curry
  • 6 dużych cebul
  • 6 dużych ząbków czosnku
  • 2 szklanki esencjonalnego rosołu (może być z koncentratu)
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 1/3 łyżeczki przyprawy chili
  • liście selera naciowego
  • olej
  • pomidor i ogórek do dekoracji

Przygotowanie

Wątróbkę pokroić na porcje, formując 6 zgrabnych pla­strów.

4 cebule pokroić w cienkie półplasterki, pozosta­łe oraz czosnek drobno posiekać i połączyć z przyprawa­mi curry i chili.

Na dużej patelni rozgrzać olej, przyrumienić półtalarki cebuli, dodać cebulę posiekaną z przyprawami i czosnkiem, smażyć razem przez 3 minuty, często mieszając.

Odgarniać na brzeg patelni, gdy trze­ba, uzupełniać tłuszcz i smażyć porcje wątróbki, ru­mieniąc je z obu stron.

Całość podlać rosołem, przy­kryć, dusić przez 3 minuty na niewielkim ogniu.

Na­stępnie wlać śmietanę, mieszać sos, całość pod­grzać, nie dopuszczając do zagotowania.

Wykładać na podgrzane talerze przybrane liśćmi selera oraz pla­sterkami pomidora i ogórka.

Podawać bardzo gorące.

 

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *