Wątróbka w winie

Składniki

  • 50 dag wątróbki cielęcej
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 20 dag pieczarek
  • 1 l mleka
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżeczki mąki
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Wątróbkę cielęcą namoczyć (min. 1 godzinę) w mleku.

Następnie opłukać, osączyć i ostrym nożem usunąć błonkę.

Osuszyć ściereczką i pokroić w ukośne paski.

Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w wąskie paseczki.

Rozgrzać olej na patelni.

Plastry wątróbki starannie obtoczyć w mące i zrumienić z obu stron na oleju.

Koncentrat pomidorowy dokładnie wymieszać z taką ilością wina, aby powstał gęsty sos.

Wątróbkę posypać tymiankiem, solą i pieprzem i przełożyć do rondla.

Dodać pokrojone pieczarki i zalać otrzymanym sosem.

Dusić około 10-15 minut.

Podawać z ryżem lub kaszą gryczaną.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *