Wątróbka duszona w śmietanie

Składniki

  • 40 dag wątróbki (np.cielęcej)
  • 20 dag cebuli
  • 150 ml śmietany
  • 1 łyżeczka mąki
  • natka pietruszki
  • mleko
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Przygotowanie

Wątróbkę oporządzić i zalać mlekiem.

Odstawić do chłodziarki na parę godzin.

Po wyjęciu z lodówki odsączyć na ręcznikach papierowych.

Pokroić w ukośne plasterki o grubości 1,5 cm.

Doprawić pieprzem i posypać mąką.

Zarumienić na rozgrzanym tłuszczu, na patelni, koniecznie z obydwu stron.

Obrać cebulę i zarumienić na patelni, posypując cukrem.

Dodać do wątróbki razem z pozostałą śmietaną i natką pietruszki (posiekać).

Dusić przez kilka minut.

Doprawić wedle uznania.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *