Składniki
- 40 dag wątróbki (np.cielęcej)
- 20 dag cebuli
- 150 ml śmietany
- 1 łyżeczka mąki
- natka pietruszki
- mleko
- sól
- pieprz
- cukier
Przygotowanie
Wątróbkę oporządzić i zalać mlekiem.
Odstawić do chłodziarki na parę godzin.
Po wyjęciu z lodówki odsączyć na ręcznikach papierowych.
Pokroić w ukośne plasterki o grubości 1,5 cm.
Doprawić pieprzem i posypać mąką.
Zarumienić na rozgrzanym tłuszczu, na patelni, koniecznie z obydwu stron.
Obrać cebulę i zarumienić na patelni, posypując cukrem.
Dodać do wątróbki razem z pozostałą śmietaną i natką pietruszki (posiekać).
Dusić przez kilka minut.
Doprawić wedle uznania.