Wątróbka drobiowa w cieście

Składniki

  • 500 g wątróbki
  • 2 szklanki mleka

Ciasto:

  • 15 g pieczarek
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 łyżki jasnego piwa
  • mąka
  • 1 łyżka oleju
  • przyprawy wg. upodobania
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Wątróbkę opłukać i zalać mlekiem.

Odstawić w chłodne miejsce na godzinkę.

Wyjąć, osączyć i usunąć błony.

Większe kawałki przekroić.

Zalać wrzątkiem i gotować około 8 minut.

Odcedzić.

Pieczarki obrać drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanym oleju.

Zmiksować razem z piwem, jajkami, mlekiem i taką ilością mąki, by uzyskać ciasto o konsystencji śmietany.

Doprawić do smaku przyprawami.

W cieście maczać wątróbkę i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *