Wątroba cielęca nadziewana

Składniki

  • 500 g wątroby cielęcej

Nadzienie:

  • 10 dag wędzonego boczku
  • jajko
  • szklanka oleju
  • 5 łyżek tartej bułki
  • 5 łyżek śmietany
  • cebula
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Wątrobę podzielić na dwie części, każdą z nich naciąć, aby powstała ?kieszeń”. Na połowie porcji oleju podsmażyć drobno posiekany boczek, cebulę, natkę i tartą bułkę. Do usmażonej i ostudzonej masy dodać jajko, śmietanę, pieprz i sól, wymieszać. Poszerzyć otwory w połówkach wątroby, włożyć nadzienie i zaszyć nitką. Włożyć wątrobę do brytfanny, oblać resztą oleju i piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 60 minut. Wyjąć, osolić, pokroić w cienkie plastry, ułożyć na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty i polać sosem z pieczenia. Podawać z ziemniakami puree i surówką z pomidorów.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *