Składniki
- 500 g wątroby cielęcej
Nadzienie:
- 10 dag wędzonego boczku
- jajko
- szklanka oleju
- 5 łyżek tartej bułki
- 5 łyżek śmietany
- cebula
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- pieprz
- sól
Przygotowanie
Wątrobę podzielić na dwie części, każdą z nich naciąć, aby powstała ?kieszeń”. Na połowie porcji oleju podsmażyć drobno posiekany boczek, cebulę, natkę i tartą bułkę. Do usmażonej i ostudzonej masy dodać jajko, śmietanę, pieprz i sól, wymieszać. Poszerzyć otwory w połówkach wątroby, włożyć nadzienie i zaszyć nitką. Włożyć wątrobę do brytfanny, oblać resztą oleju i piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 60 minut. Wyjąć, osolić, pokroić w cienkie plastry, ułożyć na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty i polać sosem z pieczenia. Podawać z ziemniakami puree i surówką z pomidorów.