Warzywa w galarecie

Składniki

  • 2 marchewki
  • 1/2 puszki groszku
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • pomarańczowa papryka
  • brokuł
  • 3 jajka
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 szklanki białego wina
  • kurczak wędzony
  • cytryna
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • skórka starta z cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Marchewki obieramy, myjemy i gotujemy. Kroimy w plasterki. Brokuła myjemy, gotujemy w osolonej wodzie, dzielimy na różyczki. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy w paski. Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Przekrawamy na pół.

Zagotowujemy 1,5 l wody, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz i skórkę z cytryny. Żelatynę zalewamy winem. Mieszamy z wodą, odcedzając przyprawy. Kurczaka kroimy na kawałki.

Warzywa i kawałki kurczaka układamy w miseczkach, dodajemy groszek i kukurydzę. Zalewamy wywarem z żelatyną i wstawiamy do lodówki, by galareta zastygła.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *