Udziec z indyka

Składniki

  • 1 kg udźca indyczego ze skórką
  • 4 plastry sera żółtego
  • 1 pomidor pomarańczowy
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 papryka czerwona
  • 4 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 czerwona papryka ostra w proszku
  • czosnek w proszku
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 listki laurowe
  • 1/2 szklanki wina białego wytrawnego
  • 1 łyżeczka mąki
  • przyprawa do kurczaka

Przygotowanie

Mięso umyć , wyciągnąć kość, dać do miseczki i posypać przyprawą do kurczaka, czosnkiem w proszku, połową sosu sojowego, odstawić na kilka godzin, potem w środek mięsa ułożyć 2 małe ogóreczki kiszone , dwa kawałki czerwonej papryki, i ser żółty.

Zwinąć mięso w roladę i spiąć skórkę z obu stron wykałaczkami, dać do naczynia żaroodpornego i natrzeć z wierzchu mięso przyprawami i naciąć skórkę w szachownicę, obok mięsa pokroić drobno paprykę, ogórki i pomarańczowy pomidor oraz czosnek, dodać 2 łyżki oleju do tego, ziele angielskie i liście laurowe.

Wstawić do piekarnika , najlepiej piec pod przykryciem.

Po godzinie wlać wino i piec jeszcze pół godziny, potem wyjąć z piekarnika , mięso dać na talerz jak ostygnie to je pokroić, a sos gotować jeszcze na wolnym ogniu, niech trochę odparuje woda.

Rozpuścić w nim mąkę i zagotować podawać z szyszkami ziemniaczanymi.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *