Udziec barani po grecku

Składniki

(8 porcji)

  • 2,7 kg udźca baraniego (bez kości, bez tłuszczu, naciętego i rozłożonego „na motyla”)
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • roztarte nasiona kopru

Przygotowanie

Połączyć razem czosnek, sok z cytryny, pieprz, koper i jogurt.

Natrzeć mięso.

Wstawić do lodówki na 12 godzin.

Rozgrzać piekarnik do 200°C.

Włożyć mięso do płaskiej brytfanny.

Piec przez 40 minut, następnie odwrócić na drugą stronę i polać tłuszczem.

Piec przez dalsze 20 minut.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *