Składniki
- 4 udka kurczaka
- 2 puszki zielonego groszku konserwowego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka rosołu (może być z koncentratu)
- 1 łyżeczka przyprawy do drobiu lub przyprawy typu ?Jarzynka”
- sól
- pieprz
- tłuszcz do smażenia
- mąka do zagęszczenia sosu
Przygotowanie
Każde udko wytrzeć wilgotną ściereczką, skropioną octem, natrzeć przyprawami, odstawić na chwilę w chłodne miejsce.
Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, w bardzo gorącym smażyć porcje, rumieniąc ze wszystkich stron, przełożyć do rondla z grubym dnem, a na pozostały ze smażenia tłuszcz wrzucić posiekane cebulę i czosnek.
Gdy się zeszklą, przełożyć do rondla z usmażonymi udkami, dodać rosół, naczynie przykryć, całość dusić na małym ogniu przez 10 minut.
Dołożyć groszek wraz z zalewą, naczynie przykryć i dusić, aż mięso będzie miękkie.
Sos, który się wytworzył, doprawić (gdy trzeba) do smaku i, gdy trzeba, zagęścić niewielką ilością mąki rozprowadzonej w zimnej wodzie lub mleku.
Udka podawać z ziemniakami puree, obficie posypanymi koperkiem i z surówką z marchwi.