Udka kurczaka w zielonym groszku

Składniki

  • 4 udka kurczaka
  • 2 puszki zielonego groszku konserwowego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka rosołu (może być z koncentratu)
  • 1 łyżeczka przyprawy do drobiu lub przyprawy typu ?Jarzynka”
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia
  • mąka do zagęszczenia sosu

Przygotowanie

Każde udko wytrzeć wilgotną ściereczką, skropioną octem, natrzeć przyprawami, odstawić na chwilę w chłodne miejsce.

Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, w bardzo gorącym smażyć porcje, rumieniąc ze wszystkich stron, przełożyć do rondla z grubym dnem, a na pozostały ze smażenia tłuszcz wrzucić po­siekane cebulę i czosnek.

Gdy się zeszklą, przełożyć do rondla z usmażonymi udkami, dodać rosół, na­czynie przykryć, całość dusić na małym ogniu przez 10 minut.

Dołożyć groszek wraz z zalewą, naczy­nie przykryć i dusić, aż mięso będzie miękkie.

Sos, który się wytworzył, doprawić (gdy trzeba) do sma­ku i, gdy trzeba, zagęścić niewielką ilością mąki roz­prowadzonej w zimnej wodzie lub mleku.

Udka podawać z ziemniakami puree, obficie posypany­mi koperkiem i z surówką z marchwi.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *