Składniki
- 4 udka kurczaka
- 10 dag suszonych, bezpestkowych śliwek (kalifornijskie)
- 1/2 szklanki soku z jabłek
- 3 cebule
- 1/2 łyżeczki imbiru
- sól
- oliwa lub olej
Przygotowanie
Śliwki namoczyć w soku z jabłek.
Natarte niewielką ilością soli udka podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc ze wszystkich stron, następnie przełożyć do rondla.
Na pozostałym ze smażenia tłuszczu podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę, gdy się zeszkli, ułożyć na wierzchu udek, posypać przyprawami i namoczonymi śliwkami, podlać sokiem, w którym się moczyły, całość dusić pod przykryciem około 20-25 minut, aż mięso będzie miękkie.
Porcje ułożyć na wygrzanym półmisku, sos przetrzeć przez sito, gdy jest zbyt esencjonalny, rozprowadzić łyżką wody lub słodkiej śmietanki.
Zalać sosem porcje mięsa.
Podawać z grubym makaronem lub drożdżowymi kluskami, gotowanymi na parze.