Udka kurczaka w sosie śliwkowym

Składniki

  • 4 udka kurczaka
  • 10 dag suszonych, bezpestkowych śliwek (kalifornijskie)
  • 1/2 szklanki soku z jabłek
  • 3 cebule
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • sól
  • oliwa lub olej

Przygotowanie

Śliwki namoczyć w soku z jabłek.

Natarte niewielką ilo­ścią soli udka podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, ru­mieniąc ze wszystkich stron, następnie przełożyć do rondla.

Na pozostałym ze smażenia tłuszczu podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę, gdy się zeszkli, ułożyć na wierzchu udek, posypać przyprawami i na­moczonymi śliwkami, podlać sokiem, w którym się moczyły, całość dusić pod przykryciem około 20-25 minut, aż mięso będzie miękkie.

Porcje ułożyć na wygrza­nym półmisku, sos przetrzeć przez sito, gdy jest zbyt esencjonalny, rozprowadzić łyżką wody lub słodkiej śmietanki.

Zalać sosem porcje mięsa.

Podawać z grubym makaronem lub drożdżowymi kluskami, goto­wanymi na parze.

 

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *