Składniki
- 4 udka kurczaka
- 10 dkg bułki tartej
- 4 dkg masła
- 2 łyżki ostrej musztardy (rosyjska lub sarepska)
Sos:
- 1 cebula
- 2 szklanki białego wina
- 2 łyżki octu winnego
- 2 dkg masła
- sok z cytryny
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Udka natrzeć solą, skropić sokiem z cytryny i pieprzem.
Posmarować masłem i piec w 180?C około 25 minut.
Przygotowanie sosu: cebulę obrać, umyć i drobno posiekać, zrumienić na maśle, dodać wino, ocet i łyżeczkę pieprzu oraz trochę soli i gotować 5-10 minut.
Upieczone udka posmarować musztardą.
Obtoczyć w bułce tartej i ponownie dać do piekarnika, aż bułka się zrumieni.
Sos z pieczenia wymieszać z przygotowanym wcześniej sosem.
Podgrzać i podawać w sosjerce.
Podawać z frytkami i świeżą sałatą.