Udka kurczaka po diabelsku

Składniki

  • 4 udka kurczaka
  • 10 dkg bułki tartej
  • 4 dkg masła
  • 2 łyżki ostrej musztardy (rosyjska lub sarepska)

Sos:

  • 1 cebula
  • 2 szklanki białego wina
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 dkg masła
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Udka natrzeć solą, skropić sokiem z cytryny i pieprzem.

Posmarować masłem i piec w 180?C około 25 minut.

Przygotowanie sosu: cebulę obrać, umyć i drobno posiekać, zrumienić na maśle, dodać wino, ocet i łyżeczkę pieprzu oraz trochę soli i gotować 5-10 minut.

Upieczone udka posmarować musztardą.

Obtoczyć w bułce tartej i ponownie dać do piekarnika, aż bułka się zrumieni.

Sos z pieczenia wymieszać z przygotowanym wcześniej sosem.

Podgrzać i podawać w sosjerce.

Podawać z frytkami i świeżą sałatą.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *